Релативне URL(путање), медијска поља рада и Врели Кромпирићи

Дефиниције

URL
Адреса помоћних средстава интернета, као што су веб-страница, слике или звучни фајлови.

Апсолутна URL(аbsolute URL)
URL, која започиње са: "http: //" названа је апсолутна URL. Где год да се користи, увек упућује на исто место помоћног средства.

Релативна URL(relative URL)
URL, која не започиње са: "http:// " названа је релативна URL. Може се комбиновати са апсолутном URL, на "главној" страни, узимајући апсолутну URL циљног средства (оног које тренутно претражујемо)

Релативне URL у квизу Врели Кромпирићи

Релативне URL су погодан начини да би ближе означили слике, звукове и снимке у квизу Врели Кромпирићи, зато што допуштају да квиз буде прегледан и тестиран на локалном рачунару, пре него што се постави на Moodle сајт. Када је квиз постављен на Moodle сајт, мултимедијски фајлови морају такође бити преузети, и доступни су када се квизом управља преко Moodle-а.

Из сигурносних разлога, Moodle не дозвољава директан приступ фајловима курса. Све потражње за фајловима у датом курсу пролазе кроз сигурносни текст, који проверава да ли је особа која тражи фајл уписана на курс. Ипак, механизам може "сломити" релативне линкове коришћене у квизу, зато што нормална правила за добијање апсолутне URL из релативне URL не функциоиншу.

Решење је доста једноставно: све релативне URL морају бити претворене у апсолутне URL у време када квиз користи претраживач. У случају квиза Врели Кромпирићи, URL ће бити претворени помоћу Moodle-а, па се задовољни креатори не морају замарати овим.

Медијска поља рада у квизу Врели Кромпирићи

Нека медијска поља рада не прихватају медијске фајлове који долазе путем текстова који "чувају" фајлове курса. У овој ситуацији, неопходно је заменити медијска поља рада са неким за који знамо да ће бити компатибилан са Moodle. Ово можете урадити модификацијом  карактеристика медијских поља за рад у квизу, или можете изнудити Moodle да он то уради помоћу опције "Форсирање медијских поља за рад" подешене на "Да", на страници подешавања квиза.

Индекс свих датотека помоћи
Прикажи ову помоћ на језику: English